2024. április 23.

Áldás, békesség!

Mai újszövetségi igénk: Máté evangéliuma 18. részének 3. verse:

„Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek és olyanok nem lesztek mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába.”

Zsindelyné Tüdős Klára gondolatai:

Ismertem egy embert nagyon közelről, aki országos gondok között, kemény próbák alatt, öreg korában is gyermek maradt, és hálás, boldog szívvel tudott szépen, okosan játszani az Isten tenyerén. Nem markolta görcsösen, amit Istentől kapott. Nem becsülte túl, és nem becsülte le az ajándékokat. És tudott bocsánatot kérni, ha valamit eltört. Nem szerette a képmutató kegyeskedést, de gyermeki hite a halálos ágyán úgy fénylett, mint a Nap. Jól csengő kacagása, tréfás, derűs világnézete sokakban túlélte őt, és sokakat megtanított hálásan, vidáman, szépen játszani.

A teremtő munka öröme, hogy nem robot, hanem játék. A léha időfecsérlés nem játék, de a szenvedélyes vetélkedés sem az. A játékban lehet nyerni mindent bedobva, nagy lendülettel, szépen, de lehet úgy is, hogy a pályatársnak gáncsot vet a futó. Ez nemcsak rossz, de a gáncsolót diszkvalifikálják is. Szabályszerűen, jól játszani: tudomány. Szépen játszani: művészet.

Az életet a mi Atyánk nem robotnak szánta, hanem boldog, gyönyörű játéknak. Milyen kár lenne, ha nem akarnánk sehogysem megtanulni szabályait, és buta gyerekek módjára, háttal a világosságnak, duzzogva, egyre azt hajtogatnánk: – nem játszom!

125. zsoltár: Akik bíznak az Úr Istenben…

Akik bíznak az Úr Istenben by Magyarországi Református Egyház (soundcloud.com)