2024. április 29.

Áldás, békesség!

Olvasásra ajánlott igeszakasz: Apcsel 19, 20-40.

Mai igénk: Apostolok cselekedetei 19. részének 23. verse:

„Abban az időben nem csekély zavargás támadt az Úr útja miatt.”

Dr. Gyökössy Endre lelkipásztor (Újpest-Újváros) gondolatai: 

Ott, ahol az Úr Igéje hatalmasan működik, mindig valami más is elkezd működni, amibe beleütközik az Ige. Rendszerint emberi érdekbe. Ez történik Efezusban is. Addig nincs baj, amíg a terjedő keresztyénség valamilyen anyagi vonalon nem érint egy bizonyos emberi réteget; egészen pontosan a pogány kegyszerárusokat. Ha terjed a keresztyénség és olyan Istent imádnak, akiről Pál azt hirdeti, hogy nincsen szobra, nem ábrázolható, mert Isten Lélek, Őt lélekben és igazságban kell imádni; nos, ezen nem lehet keresni! Demeter és társai azt látják, hogy itt baj van, egyre nagyobb veszélybe kerül kegytárgy árudájuk. Demeter ezért körbe szaladja a kegyszer árusokat: „Vegyétek a kalapácsot, itt tenni kell valamit!” A felhergelt iparosok a népgyűlések színhelye felé tartanak, és óriási tömeg követi őket. Olyanok is kiabálnak, akik azt sem tudják, miért indult el a tömeg. Ez a tömeg lélektana. A város vezetői attól tartanak, hogy még nagyobbra duzzad a zavargás. Odaküldik a jegyzőt, aki mint ügyes pszichológus, megvárja, amíg kiordítják magukat az emberek. Amikor a tömeg belefáradt, akkor ügyesen eszébe juttatja a népnek, hogy ott magaslik fölöttük a Fellegvár, onnan bármikor elindulhatnak a helytartó légiói. Villámgyorsan szétoszlanak, hazamennek.

Ennyi a történet. Mi az üzenet? 

Terjed az Úr Igéje, de zavargás támad miatta. Ahol elkezd terjedni az Úr Igéje, ott történnek a bajok. Ahol kellemes, langyos élet folyik, ott nincs semmi baj! Ez történik Efezusban. Az Ige elkezd terjedni – és a kísértő rögtön lefékezi egy ember által. Egy ember által terjed az Ige, egy ember által lázadoznak. A sok ártatlan ember nem is tudja, hogy miért kiabál, de a kísértő meg tud szervezni sok embert. Ahol Isten Szentlelke összeütközik a kísértő lelkével; a Lélek az Antilélekkel, ott a kétkulacsosok lelepleződnek. Azt hiszem, Isten ezért is engedi meg az ilyen harcokat. De ki is volt Efezusban kétkulacsos ember?Vegyük szemügyre a Biblia egyik legérdekesebb portréját: Sándorét. Az efezusi Sándor/Alexander egy zsidó réz-, ezüst-, aranyműves, minden bizonnyal bedolgozott Demeternek. Kis szobrokat készíthetett az Artemisz-templomról, amiket aztán eladott. Csakhogy zsidó embernek ilyet nem volt szabad csinálni. Ám Alexander rájött, hogy az üzlet az üzlet. Közben megérkezik Pál apostol a városba, hirdeti az Igét, egyre többen térnek meg a zsidók közül is. Alexander is elmegy, meghallgatja, fellelkesedik. Délelőtt formázgatja az Artemisz-szobrokat, délután Pál igehirdetését hallgatja. (Modern ember!)

Akkor van baj, ha a vér vagy arany kerekedik bennünk felül, és többet jelent, mint Jézus Krisztus. Döntsük el, kié az utolsó szó az életünkben? A pénzé? A vérünké? Vagy Jézusé? Próbáljuk meg rangsorolni mindazt, amik, vagy akik életünkben a legtöbbet foglalkoztatnak, izgalomban tartanak. Lehet, hogy a gyerek vagy az unoka kerül az első helyre. Vagy egy harag, vagy indular. Vagy valaki, akivel már évek óta küszködünk, és mégsem jutunk előbbre. Második helyen jön „ez a gond”, harmadikon „az a szokás”, a negyediken „amaz a kötelesség”… – Hol van Jézus helye?

Ám ha számunkra Ő a megoldás mindezekre, akkor jó helyen van. A kulcs Nála legyen

  1. dicséret: Dicsérd Istent, keresztyénség…

Dicsérd Istent, keresztyénység by Magyarországi Református Egyház (soundcloud.com)