2024. június 05.

Áldás, békesség!

Mai igénk: Máté evangéliuma 5. részének 4. verse:

„Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak.”

Hargita Pál lelkipásztor (Pápa) gondolatai:

Ha figyelmesen hallgatjuk Jézus boldog-mondásainak üzenetét, alapjaiban fogjuk átértékelni a boldogságról való véleményünket. Mi egészen mást gondolunk a boldogságról, mint Jézus. Mi úgy gondoljuk, hogy boldogok a gazdagok. Jézus meg azt mondja: boldogok a szegények. Mi meg vagyunk győződve, hogy boldogok, akik nem ismerik a könnyet, hanem csak a nevetést. Jézus azt mondja: boldogok, akik sírnak. Igen, Jézus Krisztus a kijelentés éles ekéjével megkövesedett nézetek és előítéletek földjét hasítja fel az emberi szívekben. Ha valaki nem engedi elvégezni az igének ezt a szántását, ott csak útfélre hullhat a jó mag.
Testvérem! Azt jelenti Jézus szava: Boldogok, akik tudnak sírni, akiknek nem keményedett meg a szívük, akiknek vannak könnyeik. Ez ugyanis azt jelenti, hogy nekik még van szívük, ellágyuló meleg szívük. És ezt a férfiak, jaj, nem engedhetik át a nőknek csupán. Mert ha sírni tudsz még, az azt jelenti, hogy ember vagy. Az élet legmélyebb pontjain könnyek vannak. De jaj nekünk, ha csak a veszteségeinken tudunk sírni, és nem tudunk a bűneinken. Jaj nekünk, ha csak az csal könnyet a szemünkbe, hogy rossz az élet és rosszak az emberek. Az evangéliumok talán két legbeszédesebb története az, amelyben a szereplők nem beszélnek, „csak” a bűnbánatuk könnyeit hullatják. Az egyik egy bűnös nőről szól, aki egy igaz ember házában megállt Jézus mögött és könnyeivel kezdte öntözni a lábát és hajával törölte meg. A másik pedig egy férfiről szól, a magában nagyon bízó, de árulóvá lett Péterről, amikor másodszor is megszólalt a kakas. A könny és a sírás önmagában nem tesz boldoggá. Azok csak ajtók az ég felé, új szépségek felé, a megvigasztalt szív felé. „Ne szomorkodjatok, mint a többiek, akiknek nincs reménységük.” (1Thessz 4,13) Nem azt mondja Isten, hogy ne bánkódjunk, ne sírjunk, ne szomorkodjunk. Azt mondja, hogy ne úgy, mint akiknek nincs reményük. Mert nekünk van reménységünk, van Istenünk, van Megváltónk, van Vigasztalónk.


294. dicséret: Jézus vígasságom…
https://soundcloud.com/reformatusegyhaz/jezus-vigassagom?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing