2024. június 12.

Mai igénk: Máté 5, 16

„Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.”

Dietrich Bonhoeffer lelkipásztor gondolatai:

Jézus azt mondja, hogy világosságotok ragyogjon az emberek előtt. Hiszen minden esetben Jézus hívásának világossága tündököl. De hát milyen világosság ez? Ebben a világosságban kell a tanítványok jó cselekedeteinek látszania.
Az embereknek nem benneteket kell látni, hanem a jó cselekedeteiteket – mondja Jézus. Melyek ezek a jó cselekedetek, amelyek e világosságban láthatóvá válnak? Hiszen ezek nem lehetnek más cselekedetek, mint amelyeket maga Jézus teremtett bennük, amikor elhívta őket, amikor a világosságává tette őket keresztje alatt – szegénység, idegenség, szelídség, béketűrés és végül üldözöttség, elvetettség és mindezekben egy valami: Jézus Krisztus keresztjének hordozása. A kereszt az a különös világosság, amely itt ragyog, amelyben egyedül látni lehet a tanítványok jó cselekedeteit. Hiszen mindebben nem arról van szó, hogy Isten lesz láthatóvá, hanem arról, hogy a „jó cselekedetek” látszanak, és az emberek e cselekedeteken keresztül dicsőítik az Istent.


301. dicséret: Új világosság jelenék…
https://soundcloud.com/reformatusegyhaz/uj-vilagossag-jelenek