2024. június 17.

Mai igénk: Márk 12, 41-44

„Amikor Jézus leült a templomi persellyel szemben, nézte, hogyan dobja a pénzt a sokaság a perselybe. Sok gazdag sokat dobott bele.
Egy szegény özvegyasszony pedig odamenve beledobott két fillért, azaz egy krajcárt.
Jézus odahívta tanítványait, és ezt mondta nekik: Bizony mondom néktek, hogy ez a szegény özvegyasszony mindenkinél többet dobott a perselybe. Mert mindannyian fölöslegükből dobtak, ő azonban szegénységéből mindazt beledobta, amije csak volt; az egész vagyonát.”

Molnár Miklós lelkipásztor gondolatai:

Az özvegyasszony mindenét, amije csak volt odaadta. Mije volt? Két fillérje. Jézus korában a lepton volt a legkisebb pénzegység. Ezt fordítja úgy a Bibliánk, hogy „fillér”. Két darab egyfillérese volt az asszonynak. Megtehette volna azt, hogy ha már adakozik, akkor csak az egyik pénzdarabot teszi a perselybe. A másik fillér megmaradhatott volna magának. Tartaléknak, biztosítéknak. De Jézus éppen arra figyel fel, hogy az özvegyasszony mindkét fillérjét odaadta. Ezzel tesz bizonyságot, hogy mindent az Úristen kezébe mert tenni. Szegénységét, gondjait, jövőjét. Mindent. Szívesen énekeljük istentiszteleteken a 274. dicséretet.

„Ki Istenének átad mindent, Bizalmát csak belé veti.
Azt csudaképpen őrzi itt lent, Ínség, baj közt is élteti.
Ki mindent szent kezébe tett, Az nem fövényre épített.”

Ennek az éneknek a szerzőjét, Neumark Györgyöt élete során sok baj érte. Egyetemista korában rablók támadták meg, és tanulmányaira megtakarított pénzét elrabolták. Később tűzvész martaléka lett mindene. Más alkalommal hajótörést szenvedett,majd újból megrabolták. Ő azonban mindent Isten kezébe tudott letenni: gondjait, bajait, betegségét, családját, lelki és anyagi terheit.
Az adakozás jelzés arról, hogy semmim sincs, amit ne Istentől kaptam volna, és semmim sincs, amit ne tehetnék le az Ő kezébe. Ezért nem kell aggódnom felettébb azon, hogy mit egyek, vagy mit igyak, vagy mit öltsek magamra. Hanem elsősorban Istennek országát és az Ő igazságát kereshetem; és hihetem, hogy minden más ráadásul megadatik nekem (lásd Máté 6,31-34).


274. dicséret: Ki Istenének átad mindent…
https://soundcloud.com/reformatusegyhaz/ki-istenenek-atad-mindent