2024. július 19

Áldás, békesség!

 

Mai igénk: Efézus 4, 29

„Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják.”

David Boulnois lelkipásztor (Surrey, Anglia) gondolatai:

Családunkban a nyári málnaszedés már hagyomány. A múlt nyár sem volt kivétel. Amint a málnabokrok között haladtunk, áthallatszott hozzánk más szedőknek a hangja. A bokrok miatt nem láthattuk őket, de tisztán értettük minden szavukat. Igazán örültünk, hogy nem mi voltunk pletykájuk témája. Egy kedves barátom egyszer azt mondta nekem, hogy „beszéded elárulja, hol tartasz a keresztyén életben”. Megjegyzése Pál apostol szavaira emlékeztet, aki jó mércét adott nekünk, amivel megmérhetjük magunkat. Ezt írta: „Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dícséretes, azt vegyétek figyelembe!” (Filippi 4,8) Azt is hozzátehetjük; látszódjanak is meg ezek a beszédünkön. Könnyű belesodródni sértő és sokszor hazug beszélgetésbe. Ha Isten segítségét kérjük, a Szentlélek vezetni fog beszédünkben, hogy az legyen hasznos a szükséges építésre, és áldásos legyen a hallgatók számára.
Adj bölcsességet Istenünk, hogy felismerjük beszélgetésünk igaz tartalmát. Ments meg minket attól, hogy beszédünkkel másokat megsértsünk, mert beszédünknek keresztyén hitünket kell tükröznie.


141. zsoltár: Tehozzád kiáltok, Úr Isten…