2024. augusztus 06

Áldás, békesség!

Mai igénk: János 11, 25-26
„Jézus ekkor azt mondta neki: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is él;
és aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha. Hiszed-e ezt?”

Horváth Loránd lelkipásztor (Toronto, Kanada) gondolatai:

Emberi létünk legnagyobb nyomorúsága a bűn által bekövetkezett halál. Ezt elkerülni földi ember nem tudja. Lázár sem tudta, aki Bethániában élt Mária és Márta testvéreként. Mindhárman szerették Jézust, és e szeretet viszonzásra talált, hiszen Jézus maga is így nyilatkozott róla: „…a mi barátunk Lázár alszik, de elmegyek, hogy felébresszem.” Jézus e kijelentéséből láthatjuk, hogy ő lelki összeköttetésben volt azokkal, akiket szeretett. Erről a szeretetről elmondhatjuk, hogy Isten közös imádásában létesült szeretet volt.
De ugyanebből a kijelentésből azt is megfigyelhetjük, hogy Jézus számára nincs menthetetlen eset. Amikor a tanítványok azt képzelték, hogy csupán Lázár alvásáról van szó, Jézusnak világosabban kellett beszélnie: „Lázár meghalt, és örülök, hogy nem voltam ott: tiérettetek, hogy higgyetek. De menjünk el hozzá!” Isten Fia itt már rejtetten a feltámasztó szándékáról nyilatkozik. Lélekben elgondolta e halálon túlmutató tettét és azt előre is betervezte, hogy ezzel a tanítványok hitét megerősíti.
Amikor Jézus megérkezik tanítványaival, Márta nagy fájdalmában azonnal Jézushoz fordul: „Uram , ha itt lettél volna, nem halt volna meg a testvérem”. De hogy e hit nem csupán egy holt hit volt, azonnal észrevesszük Márta további biznyságtételéből: „de most is tudom, hogy amit csak kérsz Istentől, megadja néked az Isten!” Itt másodszor találkozunk a hit nagy erejével. Márta hiszi, hogy Jézus mindent megtehet! Nekünk megvan-e ez a nagy hitünk?
Jézus válasza: „Feltámad a te testvéred!” – mutatja, hogy Jézus mérhetetlen erők birtokában van. A halál feletti hatalom is az övé és ez számunkra is azt jelenti, hogy nincsen halál akaratán kívül, de ő ura annak és ha akarja visszaadhatja az életet. Márta a jó hittanórás gyermek hitével válaszol: „Tudom, hogy feltámad a feltámadáskor, az utolsó napon”. Bárcsak mi is ilyen jó tanulói lennénk Isten leckéinek.
A többi természetesen következik ebből; Jézus parancsol és kinyitják a sírboltot, majd kiált: „Lázár jöjj ki …” és kijön a halott megéledve! Ezután még többen hittek benne. Ám ez a nagy csoda kiváltja ellene a legnagyobb gyűlöletet és féltékenységet és ettől a naptól fogva ellenfelei azon tanakodnak, hogy megöljék!
A legnagyobb tettek után jön a Gonosz legnagyobb támadása, újból Istenbe kell kapaszkodnunk, hogy a Sátán hétszeres erői ellen fel tudjuk venni a harcot. A győzelmes keresztyénség erői Péter bizonyságtétele után most Mária ajkán csendülnek fel: „Igen Uram, én hiszem, hogy te vagy a Krisztus. az Isten Fia, akinek e világba el kell jönnie” – és hozzám is, hogy megváltott életem legyen.

306. dicséret: Kegyes lelkek, az Urat dicsérjétek…