2024. augusztus 15

Áldás, békesség!

Mai igénk:Filippi 2, 3-5

„Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál;
és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt.”

Dietrich Bonhoeffer lelkipásztor gondolatai:

Aki a keresztyén közösségről alkotott álmát jobban szereti, mint magát a keresztény közösséget, – bármennyire is őszintén, komolyan és odaadóan gondolja azt személy szerint – az rombolni fogja azt.
Az álmodozás büszkévé és követelőzővé teszi az embert, ezért Isten gyűlöli azt. Aki megálmodja magának egy közösség képét, az megköveteli Istentől, a másiktól és önmagától is, hogy álma valóra váljon. Az ilyen ember követelésekkel lép be a keresztények közösségébe, és saját törvényt alkot. Úgy tesz, mintha neki kellene először létrehoznia a keresztény közösséget, mintha az ő ábrándjainak kellene összekapcsolni az embereket. Ami nem az ő akarata szerint történik, azt kudarcnak tekinti. Amikor ábrándjai szertefoszlanak, a közösséget látja széthullani.
Mivel Isten már lefektette közösségünk egyetlen alapját, és ezzel Jézus Krisztusban már rég egy testté kapcsolt össze minket, – jóval azelőtt, hogy más keresztényekkel közösségre léptünk – ezért mi nem követelőzve, hanem hálát mondva és elfogadóan lépünk be a többi kereszténnyel való közös életbe. Hálát mondunk Istennek azért, amit tett velünk. Nem panaszkodunk amiatt, amit Isten nem ad meg nekünk, hanem megköszönjük neki azt, amit naponta kapunk tőle.

392. dicséret: Az egyháznak a Jézus a fundámentoma…
https://soundcloud.com/reformatusegyhaz/az-egyhaznak-a-jezus-a