2024. augusztus 24

Áldás, békesség!

Mai igénk: Példabeszédek 26, 4

„Ne felelj az ostobának a bolondságához illően, mert magad is hasonló leszel hozzá!”

Rick Warren lelkipásztor (Lake Forest, Kalifornia) gondolatai:

Elképesztően sok negatív dolog van az interneten! Soha nem volt ilyen könnyű a közösségi médián olvasott negativitást szívünkre venni, majd parttalan és értelmetlen vitákba keveredni. Mi is helyre akarunk tenni másokat.
Isten nem akarja, hogy értelmetlen vitákba keveredj, és ebbe beletartoznak az internetes viták is. Rengeteg ember csak arra vár, hogy valaki kesztyűt dobjon nekik online. Keresik, kivel lehet vitába szállni. De ezek az emberek eleve elfogultak, és ezért; bármit mondasz nekik, az semmit sem fog megváltoztatni. A Biblia is tesz említést az olyan emberekről, akiknek lételemük a harc: „A szén parázslik, a fa lángol, a viszálykodó ember pedig perpatvart szít”. (Péld. 26,4)
Te ne önts olajat a tűzre, ne hagyd, hogy addig provokáljanak, amíg horogra nem akadsz! „Ne felelj az ostobának a bolondságához illően, mert magad is hasonló leszel hozzá!”
Ne aggódj afelől, hogy mit gondolnak az emberek rólad, ennek semmi hatása nincs a boldogságodra. Te arra gondolj, amit Jézus mond: „Mondom nektek, hogy minden haszontalan szóról, amelyet kimondanak az emberek, számot fognak adni az ítélet napján” (Máté 12.36). Egy napon számot adunk majd minden egyes szóért, amit az interneten leírunk. Ennek megállásra kellene kényszerítenie mindenkit, mielőtt bármit leír. Az Írás azt mondja, hogy a büszkeség mindig vitát kelt. A konfliktusok hátterében mindig az emberi ego van; amikor az én büszkeségem ütközik a te büszkeségeddel, az összeütközést okoz.
Mielőtt felmégy az internetre, kérd Istent, hogy adjon neked egy nagy adag alázatot. Szükséged lesz rá abban a döntésedben – amikor a tűzzel nézel szembe – hogy szavaidból a szeretet érződjön.

62. zsoltár: Az én lelkem szép csendesen…
https://soundcloud.com/reformatusegyhaz/az-en-lelkem-szep-csendesen