2024. szeptember 3

Mai igénk: Példabeszédek 29, 11

„Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs végül is lecsendesíti.”

Dietrich Bonhoeffer lelkipásztor gondolatai:

A felelős cselekvés nem egy eszméből, hanem a valóságból ered, ezért csak ennek a valóságnak a keretei között cselekedhetünk. A felelősségünk mind a mértékét, mind a lényegét – tehát a mennyiségét és a minőségét – tekintve korlátozott. Ezen határ bármely átlépése katasztrófához vezet.
Nem az a feladatunk, hogy kifordítsuk sarkaiból a világot, hanem hogy megtegyük azt, ami az adott helyen tárgyilagosan, a valóságot figyelembe véve szükségszerű – és azt valóban megtegyük. De ha az adott helyen felelősen is cselekszünk, akkor sem vagyunk képesek mindig azonnal a végső lépést megtenni, hanem fokról fokra kell haladnunk, keresnünk kell, hogy mi lehetséges, és az utolsó lépést és vele együtt a végső felelősséget egy másik kézbe kell letennünk.
Mivel Isten emberré lett, ezért felelős cselekvésünkkel az emberi hatáskörön belül kell mérlegelnünk, ítélnünk és értékelnünk, és ezért kell cselekedetünk következményeit is komolyan meggondolnunk és a közeli jövőbe is tekintenünk – felelős cselekedetünk nem lehet elvakult.
Mivel azonban Isten emberré lett, ezért – tudva, hogy döntésünk emberi – felelős cselekvésünknek és következményeinek megítélését teljesen Isten kezébe kell letennünk.

309. dicséret: Mennyei Ige, jelenél, Örök Atyától kijövél…
https://soundcloud.com/reformatusegyhaz/mennyei-ige-jelenel?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing