2024. szeptember 14

Mai igénk: Példabeszédek 15, 1

„A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt.”

Rick Warren lelkipásztor (Lake Forest, Kalifornia) gondolatai:

A gyengédség eloszlatja a konfliktust. Lefegyverzi a kritikusokat. Meggyőző és hiteles. A szelídség szeretetet közvetít.
Ha házas vagy, a leggyorsabb módja annak, hogy a házasságodon javíts, ha gyengédebben beszélsz a házastársaddal. Csodákat fog tenni! Hány házaspár húzhatna hasznot a mai igénkből: „A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt.” A bolond ember lehet önző. Bármelyik bolond tud kemény lenni. De egy gyengéd válasznak hosszú távú hatása van. Bármilyen házasságban, az érzelmeitekben sokszor megsebzitek egymást – tehát nagyszerű lesz a házasság egyszerűen csak attól, ha két nagyszerűen megbocsátó köti össze az életét. Több mint negyven éve vagyok házas Katy-vel. Nagyon sokszor megbántottam őt, és ő is sokszor megsebzett engem. De mind a ketten remekül tudunk megbocsátani. Ez a gyengédségünk része.
A gyengédség, a kedvesség nemcsak az ideális házasság, hanem a hatásos szülői nevelés kulcsa is. Szülőként soha ne dühből, vagy csalódottságból fegyelmezz, hanem mindig gyengéden és szeretetből. A Szentírás ezt mondja: „Ti apák pedig ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek az Úr tanítása szerint fegyelemmel és intéssel” (Efezus 6,4).
Őszintén mondhatom; nem emlékszem, hogy apám valaha is felemelte volna szavát gyerekkoromban. Haragudott rám valaha? Természetesen. Felbosszantottam-e valaha, és minden okot megadtam arra, hogy dühös legyen? Rengetegszer – szinte naponta! De kedves ember volt. Uralkodott az erején, és nem akart kiabálni velem. Szeretetét szelíd természetén keresztül mutatta ki.
Engedd, hogy a te gyengéd válaszod ugyanezt tegye kapcsolataidban. Akár házas vagy, akár gyermekeid vannak; az elv minden kapcsolatban ugyanaz. Ne feledd: „A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt.”


133. zsoltár: Ímé, mily jó és mily nagy gyönyörűség…