2024. szeptember 18

Áldás, békesség!

Mai igénk: 1János 3, 2

„Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, de még nem lett nyilvánvaló, hogy mivé leszünk. Tudjuk, hogy amikor ez nyilvánvalóvá lesz, hasonlóvá leszünk hozzá, és olyannak fogjuk őt látni, amilyen valójában.”

Oswald Chambers lelkipásztor gondolatai:

Természetünk hajlamos arra, hogy számítgassunk és mérlegeljünk, ezért a bizonytalanságban valami rosszat látunk. Úgy képzeljük el, hogy valamilyen célra kell törnünk, pedig a lelki életnek nem ilyen a természete. A lelki élet természete az, hogy bizonyosságunk van a bizonytalanságban is, ezért sehol sem rakunk fészket. A józan ész azt mondja: „Tegyük fel, hogy ha ilyen helyzetben lennék…” Nem tudjuk belegondolni magunkat olyan helyzetbe, amilyenben még nem voltunk.
A józan eszünk szerinti élet egyik ismertetőjele a bizonyosság, de a lelki életben ott van a bizonytalanság kegyelme. Ha bizonyossággal építünk Istenre, ez azt jelenti, hogy minden utunkban bizonytalanok vagyunk, nem tudjuk, hogy mit hoz a holnap. Szomorú sóhajtozással szokták ezt így mondogatni, pedig inkább a lélegzet-elállító várakozás kifejezése lehetne. Bizonytalanok vagyunk következő lépésünk felől, de bizonyosak vagyunk Istenben. Amint Istenre hagyatkozva megtesszük legközelebbi kötelességünket, Ő elhalmozza életünket meglepetésekkel. Amikor bizonyos hitbeli irányt akarunk képviselni, valami meghal; már nem Istenben hiszünk, csak a benne való hitben. Jézus mondja: „Ha olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek…” (Máté 18,3). A lelki élet a gyermek élete. Nem vagyunk bizonytalanságban Isten felől, de bizonytalanok vagyunk abban, hogy mit tesz Ő legközelebb. Ha csak hitünkben vagyunk bizonyosak; szigorúak és méltóság-teljesek leszünk, nézeteinken pedig a végérvényesség átka van, de amikor helyes viszonyban vagyunk Istennel, életünk tele van ösztönös, örvendező bizonytalansággal és várakozással.
„Higgyetek énbennem” – mondta Jézus. Nem azt mondta, hogy higgyetek ezt-azt felőlem. Bízd rá az egészet. Dicsőségesen bizonytalan, hogy miként, de Ő jönni fog. Maradj hű hozzá!

357. dicséret: Jézus, én bizodalmam….
https://soundcloud.com/reformatusegyhaz/jezus-en-bizodalmam?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing