2024. április 22.

Áldás, békesség!

Mai újszövetségi igénk: Máté evangéliuma 5. részének 27-28. versei:

„Hallottátok, hogy megmondatott: Ne paráználkodj!
Én pedig azt mondom néktek: aki kívánsággal tekint egy asszonyra, már paráznaságot követett el vele szívében.”

Hargita Pál lelkipásztor (Pápa) gondolatai:

Isten teremtő akaratából és szeretetéből lett az ember férfivá és asszonnyá. Tehát Isten teremtő akaratából és szeretetéből fakadt az emberiség életében a szerelem, házasság, gyermekáldás és a családi otthon. Nem szükséges bizonyítanom, hogy földi életünk legnagyobb áldásáról van szó. A férfi és nő viszonyának tisztasága az emberi élet és az emberi társadalom alappillére. A Szentírás szerint Isten különös oltalma és ellenőrzése alatt áll, mint Istennek egyik legnagyobb ajándéka. Ennek védelmében szól Jézus, amikor a hetedik parancsolatot magyarázza, és hogy magyarázatában keményen szól; az a szeretetéből következik. Az igazi szeretet tud és mer kemény lenni.

Magyarázatában Jézus rámutat a baj valódi gyökerére: a kívánságra. És hogy mi ez a kívánság, és azt hogyan kell értenünk, hadd magyarázza meg nekünk az áldott emlékű Karácsony Sándor: „… nem valami szörnyű, perverz szexuális kicsapongás. Az, hogy az asszonyt nem megajándékozni, hanem megrabolni akarom. A magam gyönyörűségét van szándékomban elvenni tőle. Akármim az a nő, paráználkodom vele, ha nem odaadom neki magamat, hanem elkívánom magamnak.” Itt tehát nem tréfáról, vagy szórakozásról van szó, hanem emberi életekkel való játékról, társadalmi veszélyekről, erkölcsi mocsarakról.

Atyám! Mindenható Isten. Őrizz meg minket a szívünkben lakó kísértetektől. Távoztasd el tőlünk a gondolatokat, mik szent akaratoddal ellenkeznek. Adj erőt a mi szenvedélyeinket leküzdeni. Segíts meg minket erős fogadásunkban, hogy lemondjunk arról, ami elérhetetlen, kitépjünk szívünkből minden oly óhajtást, melynek teljesülése a te bölcsességed előtt lehetetlen. Hallgass meg és légy irgalmas hozzánk, hogy tudjunk élni úgy, hogy halálunkkal tehozzád jussunk. Ne mérj reánk oly nehéz keresztet, mint szent Fiadra mértél, hogy leroskadjunk alatta. Állítsd a te őrző angyalodat közénk és a rossz gondolataink közé. (Jókai Mór imája)

484. dicséret: Mi Atyánk, ó kegyes Isten…

Mi Atyánk, ó kegyes Isten by Magyarországi Református Egyház (soundcloud.com)