2024. május 10.

Áldás, békesség!

Mai igénk: Zsolt 8, 5. és 7-9

„Micsoda a halandó – mondom -, hogy törődsz vele, és az emberfia, hogy gondod van rá?
Úrrá tetted kezed alkotásain, mindent a lába alá vetettél:
a juhokat és marhákat mind, még a mezei vadakat is,
az ég madarait, a tenger halait, amelyek a tenger ösvényein járnak.”

Dr. Gyökössy Endre lelkipásztor (Újpest-Újváros) gondolatai:

Egy fiatal lelkész társam jutott eszembe. Meghívták egy kis falu lelkipásztorának. Ő nemcsak városi, de szegény is volt úgy, hogy egyetlen táskával érkezett meg, és fogalma sem volt róla, min alszik majd és főként, hogy hogyan is rendezi be az életét.
Az állomáson a kurátor várta szeretettel és tisztességgel. A parókia ajtajában pedig a kurátor felesége.Bevezették a paplak egyik szobájába, amely gyönyörűen kimeszelve és egyszerűen, de takarosan volt berendezve.
– Ez az egyik ajándékunk a tiszteletes úrnak – mondták – ha már ilyen messzire eljött hozzánk a városból.
Aztán bevezették a konyha melletti nagy, falusi kamrába, ahol sonka, kolbász, szalonna, bödön zsír és minden egyéb volt tekintélyes mennyiségben.
– Ezt is megtöltöttük – mondták -, hogy legyen mivel kezdenie az életét. Majd elvitték a kertbe, amely meg volt művelve, és a kerten keresztül a disznóólhoz vezették, és megmutatták neki a röfögő malackát. Mire tiszteletes asszony kerül a házhoz, ez már megadja a jövő évit! – mosolyogták.
A Teremtő Isten is berendezte ezt a Földet, mielőtt „megérkezett” Ádám, az ember. Nemcsak „lakását”, a Földet tette „komfortossá”, hanem még éléstárát is megtöltötte halakkal, madarakkal, állatokkal.


8. zsoltár: Ó, felséges Úr, mi kegyes Istenünk…