2024. június 10.

Mai igénk: Kolossé 3, 19

„Ti férfiak, szeressétek feleségeteket, és ne legyetek irántuk mogorvák.”

R.C. Lukas teológus gondolatai:

Ez összetéveszthetetlenül keresztyén tanítás. A hellenisztikus világ is ismerte a „szeretet” fogalmát, de nem építette bele az otthon szabályaiba. Milyen jellemző az Újszövetségre, hogy szeretetet parancsol.
Figyeljük meg, hogy Pál kölcsönösen felelőssé teszi a férjet és a feleséget; nincs semmi egyoldalúság. Valóban, a feleség szerepe lehetetlen a férj szerepe nélkül, és fordítva. A két felszólítást nem szabad szétválasztani, és azután az egyiket hangsúlyozni, megfeledkezve arról, hogy egymástól függnek. Milyen természetes, hogy a hűséges feleséget szereti a férje. És ki ne akarna hűséges lenni egy igazán szerető férjhez?
Sajnos könnyen becsapjuk magunkat ezekben a kérdésekben, mégpedig a férfiak sokkal inkább, mint a nők. Mindig is feltűnően könnyű volt kimondani, hogy „szeretlek” (lásd 1János 3,18). Ez is az Újszövetség egyik jellemzője, hogy gyakorlati próbákat ír elő a keresztyéneknek, jelen esetben a férjeknek, hogy felmérhessék házastársuk iránti odaadásuk őszinteségét. „Ne legyetek irántuk mogorvák” (szó szerint: ne keserítsétek el őket). Hasznos emlékeztető ez arra, hogy a keserűség könnyen megfertőzi az emberi kapcsolatokat, majd igazolja is önmagát, és egyre jobban elmélyül. A feleség csalódást okozhat a férfinak, meghiúsíthatja reményeit, becsvágyát, ha nem felel meg a róla kialakított ideálnak (ami gyakran a férfi tudatalatti kompenzációja saját tökéletlenségéért). A fáradtság és a rossz hangulat következtében aztán a csalódás hamarosan mogorva szavakban jut kifejezésre.
Rettenetes, hogy milyen könnyen tönkre tudjuk tenni emberi kapcsolatainkat, még a legközelebbit, a legdrágábbat is. Akkor teszünk helyre másokat, amikor önmagunkat szolgáljuk mint urat: mihelyt azt érezzük, hogy nem szolgáltak minket úgy, ahogy megérdemeltük volna, bosszút forralunk. Ennek szöges ellentéte a keresztyén magatartás, ahogyan az Efézusiakhoz írt levélben olvasható (5,25-33). Ez az építő szándék a szeretet. Olyanná teszi az embert, amilyenné egyébként nem válna. Krisztus uralma megkívánja, hogy a férfi felesége szolgálatával bizonyítsa, hogy Krisztust szolgálja. Így tehát ismét előttünk egy példa, hogy mit jelent a mindennapi életben az, hogy Krisztust Úrnak tekintjük.

128. zsoltár: Boldog az ember nyilván…