2024. június 20.

Mai igénk: Máté 6, 19 és 21

„Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják.
Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.”

Hargita Pál lelkipásztor (Pápa) gondolatai:

Jézus meg is magyarázza, miért ne gyűjtsünk földi kincseket. Azért, mert nem érdemes. Azért nem érdemes, mert romlandóak, vagy ha lényegük nem is vész el, ránk nézve megszünhetnek létezni; továbbá azért, mert nagy árat kell értük adni: a szívünket, és nincs földi kincs, ami ezt az árat megérné. A földi kincsek belső és külső veszedelemnek vannak kitéve. Egyfelől önmagukban hordozzák romlandóságukat, ez a rozsda és a moly; másfelől külső ellenségek is megfosztanak tőle bennünket: jönnek a tolvajok, akik kiássák és ellopják.
Ki meri mondani, hogy a kétezer évvel ezelőtti kincseknek árthatott a rozsda és a moly, kiáshatják a tolvajok; de a mai kincsek maradandóak? Mi a kincseket két nagy részre szoktuk osztani: ingóságok és ingatlanok. Ez igaz, mint jogi meghatározás. De mikor tanuljuk már meg, hogy minden földi kincs az ingóságok kategóriájába tartozik!? Nem láttuk, hogy házak, földek, ezer holdak és paloták, nagy kevély ingatlanok milyen ingókká váltak, és hogy meginogtak azok a birtokok, melyekről gazdáik valamikor azt gondolták, hogy azok meg nem inognak soha! Testvérek, a földi kincsek múlandók, romlandók.
De mégha nem is lennének romlandóak a földi kincsek, akkor sem érdemes gyűjteni őket, mert nagyon nagy árat kell fizetni értük. Gondoljunk itt egy percre azokra az árakra is, amelyeket az emberek odaadnak a telhetetlen birtokvágyért: sokszor egészségük feláldozásával, idegrendszerük idő előtti tönkretételével és becsületük odaáldozásával gyűjtik a kincseket. Pedig nincs olyan kincs, ami ezeket megérné! – De gondoljunk Jézus szavára: ” Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.” És ez ugye, így igaz. Nem vetted még észre testvér, hogy szíved, eszed, gondolatod, minden idegszálad a „kincsednél” van? S jaj, ha szíved egyszer a földhöz tapadt! Jaj, ha egyszer rád is érvényes Jézus másik szava: „Bolond, az éjjel elkérik tőled a lelkedet, kié lesz akkor mindaz, amit felhalmoztál?” (Lukács 12,20) Van-e félelmetesebb sors, mint amikor valakire Isten azt mondja: Bolond!?


338. dicséret: Lelki próbáimban, Jézus légy velem…