2024. augusztus 14

Áldás, békesség!

 

Mai igénk: Máté 8, 2-3

„és íme, odament egy leprás, leborult előtte, és ezt mondta: Uram, ha akarod, megtisztíthatsz.
Jézus kinyújtotta a kezét, megérintette őt, és ezt mondta: Akarom. Tisztulj meg! És a lepra azonnal letisztult róla.”

Horváth Loránd lelkipásztor (Toronto, Kanada) gondolatai:

Egy beteg egyszer így állított be a pszichológushoz: „A csodadoktort keresem!” Jézust is – akinek híre messze eljutott – ilyen csoda-doktornak látták az őt körülvevő emberek, betegek. De nem voltak tisztában szándékával, igényével. Sok drága orvos van, aki alaposan tudja kamatoztatni jó hírét. A leprásnak bizonyosan nem voltak aranyai, amivel igényelhette volna gyógyulását, de „leborult előtte”, ezzel fejezte ki hódolatát és könyörgésének így adott súlyt: „…ezt mondta: „Uram, ha akarod megtisztíthatsz”.
Isten a jót soha nem cselekszi erőszakkal. Meg kell legyen az emberben az akarat a gyógyulásra, bűnbánatra vagy megtisztulásra ahhoz, hogy az isteni cselekvést elindítsa. Van olyan ember, aki kényelmesen belesüpped bűnébe és betegségébe és abból akar előnyt szerezni magának, mert úgy érzi, hogy a kipróbált más utakon nem jut célba.
Jézus felmérte ennek az embernek a vágyát; mennyire erős ez? Pszichológusok állítják, hogy vannak kényeskedő betegek, akik szeretik ha foglalkoznak velük és ezért járnak orvoshoz. Van akiről megállapítják, hogy nem is akar meggyógyulni. Van, aki szereti, ha „ágyba kerül”, van aki azonnal megadja magát a betegségnek vagy a halálnak. Ennek az embernek a tudat-alattija is úgy tele volt az el nem mulasztható perc és a gyógyulás sóvárgásával, hogy Jézus megszánta.Ő egész mélységében át tudta venni ezt a felforrósodott élet-csúcsot, és isteni irgalommal könyörült rajta. Jézus ebben a találkozásban Isten képviselője, aki a teremtés erőinek a birtokában van és aki egyik pillanatról a másikra szolgálatába tudja állítani azt. „Jézus kinyújtotta kezét, megérintette őt…”. A kinyújtott kéz – akár ítéletre, akár áldásra van nyújtva – mindig a hatalom jelképe! Nem csak mondja: „Akarom. Tisztulj meg”, hanem meg is érintette, és ezzel mintegy átruházta a benne levő titokzatos gyógyító erőket, amelyeket Istentől, mennyei Atyjától kapott.
Három evangélium is leírja ezt a történetet, egybehangzóan igazolják, hogy azonnal letisztult róla a lepra. Másképp nem is lehet magyarázni ezt a történetet; itt a csoda születésének pillanatát látjuk, ahol Jézus uralkodói fenségben áll minden emberi baj fölött, és igazolódik az, amit búcsúzásakor mondott: „Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön” (Máté 28,18).
De hogy Jézus mennyire nem akart a népszerűség központjába kerülni, kitetszik figyelmeztetéséből: „Vigyázz, senkinek ne szólj, hanem menj el, mutasd meg magad a papoknak” (Máté 8,4). Márk is, Lukács is feljegyzi, hogy a híre annál jobban terjedt, úgyhogy Jézus nem mehetett többé nyíltan a városba. E gyógyítás megpecsételte Jézus sorsát, mert ettől kezdve az ámulat, rajongás vagy a féltékeny gyűlölet kísérte el mindenüvé.

357. dicséret: Jézus, én bizodalmam…
https://soundcloud.com/reformatusegyhaz/jezus-en-bizodalmam