2024. szeptember 17

Áldás, békesség!

Mai igénk: Máté 5, 19-20

„Tehát ha valaki a legkisebb parancsolatok közül akár csak egyet is eltöröl, és úgy tanítja az embereket, az a legkisebb lesz a mennyek országában; ha pedig valaki ezeket megtartja és tanítja, nagy lesz az a mennyek országában.
Mert mondom nektek, ha a ti igazságotok messze felül nem múlja az írástudókét és farizeusokét, akkor semmiképpen sem mentek be a mennyek országába.”

Hargita Pál lelkipásztor (Pápa) gondolatai:

Jézus félreérthetetlenné tette, hogy Ő nem eltörölni jött a törvényt, hanem betölteni. Azt is kijelentette, hogy a törvény örök érvényű, e világ minden társadalmi, filozófiai, politikai változását túléli, egy ióta, egy vessző sem vész el belőle, míg be nem teljesedik. Mai igénk üzenetét két irányban ragadjuk meg:
          1. központban van a mennyek országa;
          2. mi az a több igazság, ami besegít abba.
Már a boldog-mondásoknál megfigyelhetjük, hogy a mennyek országa körülöleli Jézus mondanivalóját. Ezzel indul a boldogságról szóló tanítás: „Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.” És így fejeződik be: „Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa”. A törvény betöltéséről szóló kijelentésnél ismét a központba kerül a mennyek országáról szóló kijelentés. Azt mondja Jézus, hogy van, aki legkisebb lesz a mennyek országában, van aki nagy lesz; és akinek az igazsága nem múlja felül messze az írástudókét, az nem megy be a mennyek országába. Vegyük észre e kijelentésből azt is, hogy a mennyek országában nincs emberi elménk szerint elgondolt egyenlőség. És ez így igazságos. Aki Jézusért annyit szenvedett, mint például a mi gályarabjaink, méltó, hogy nagyobb legyen a mennyek országában.
A törvény magyarázatánál központba került „mennyek országa” emlékeztessen bennünket arra is, hogy Jézus teljes kijelentésének központi üzenete a mennyek országáról szóló evangélium, örömhír. Első bizonyságtétele ez volt: „Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa”. Majd Pilátushoz szólván: ” Az én országom nem e világból való”. A megtérő latornak pedig a kereszten így ígér kegyelmet: ” Bizony mondom néked, ma velem leszel a paradicsomban”.
Mindebből jól értsük meg, hogy ha nem vesszük komolyan a mennyek országáról szóló evangéliumot, akkor nemcsak a boldogságról szóló jézusi tanítás, nem is csupán a törvény jézusi értelmezése, de az egész élet jézusi értelmezése értelmetlenné válik. A mennyországról szóló örömhír Jézus tanításának alapja és koronája. Jól tudom én, hogy történelme során az egyház nem egyszer rosszul értelmezte és alkalmazta ezt: mennyországot prédikált ott, ahol szeretet-szolgálatot kellett volna gyakorolnia. De ez nem jelentheti azt, hogy mi ezért, vagy azért, mert a világ nevetségesnek tartja a mennyországról szóló evangéliumot, kivessük azt szívünkből és hitünkből.
Úgy húsz esztendővel ezelőtt valaki ezt mondta nekem: Tudod, egyetlen baja az európai kereszténységnek, hogy elveszítette a mennyországot. Akkor nem egészen értettem vele egyet, de ma egyre határozottabban vallom én is: egyházi és hitéletünk erőtlenségének, szolgálni nem-akarásunknak, áldozattól, szenvedéstől és haláltól való félelmünknek egyetlen igazi oka, hogy nem öleli körül hitünket, életünket a mennyek országának evangéliuma. Távol estünk az apostoli hitvallástól: „Nekünk pedig a mennyben van polgárjogunk, ahonnan az Úr Jézus Krisztust is várjuk üdvözítőül”. (Filippi 3,20)
De távol estünk a reformátori hitvallástól is; Luther győzelmi énekétől:
Kincset, életet, hitvest, gyermeket mind elvehetik, mit ér ez ő nekik? Miénk a menny örökre!

390. dicséret: Erős vár a mi Istenünk…
https://soundcloud.com/reformatusegyhaz/er-s-v-r-a-mi-isten-nk?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing