2024. augusztus 07

Áldás, békesség!

Mai igénk: Ézsaiás 43, 1b

„Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy!”

Dietrich Bonhoeffer lelkipásztor gondolatai:

Túlerőben van bennünk a gonosz, a bűnös és a közönséges, és rajtunk van átka amíg élünk – és megrendülne a hitünk a jóban, a szentben, saját magunkban, Istenben, ha nem szólt volna hozzánk Isten: „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz”. (2Kor 12,9)
Ezzel tehát egyértelmű, hogy a vallás nem annak a beteljesülését adja nekünk, amit megtagad tőlünk a világ, és hogy a vallás nem földi boldogság-osztó. Nem, a vallással a világban lévő boldogtalanság, nyugtalanság és nélkülözés tett szert hatalomra.
„Elég neked az én kegyelmem”. Mi a kegyelem? A kegyelem nem valami magától értetődő, nem olyasmi, amit az életünkben közvetlenül megtapasztalunk, ellenkezőleg: a kegyelem teljesen valószínűtlen, hihetetlen az alapján ítélve, amit itt megélünk. A kegyelem egy minden elképzelhetőn túli történésről szól, amely el akar vonni bennünket a saját világunktól ehhez a másikhoz. Sötét szakadék tárul fel és egy hang azt parancsolja: ugorj át, én felemellek, erősen tartalak, kinyújtom a kezem, merd rám bízni az életed, bízz bennem úgy, mint semmi másban. Elég neked az én kegyelmem; én vagyok a szeretet, neveden szólítottalak.
„Enyém vagy!”

467. dicséret: Míly jó, ha bűntől már szabad…
https://soundcloud.com/reformatusegyhaz/mily-j-ha-b-nt-l-m-r-szabad?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing