2024. június 22.

Mai igénk: Máté 6, 9a

„Ti azért így imádkozzatok:”

Karácsony Sándor gondolatai:

„Ti azért így imádkozzatok:”. Ezekkel a szavakkal vezette be az Úr Jézus Krisztus „példa”-imádságát. És e szavak után következett a Miatyánk.
Azóta nagyon sok millió ajak még több milliószor imádkozta el a jelen pillanatig ezt az imádságot. Vannak olyan meggyőződésű emberek is, akik más szavakkal ugyan, de mindig csak az Úr imádságát imádkozzák.Van az imádságukban megszólítás, dicsőítés, kérés, bűnbevallás, hálaadás, abban a sorrendben és abban az elosztásban, ahogy a „Miatyánk” rövid tartalmát meg lehet határozni, ahogy az tehát minden idők minden imádkozója számára „adva van”. Ti így imádkozzatok: valahogy ezt jelenti és ezt kívánja. Legtöbbször „ezt”, mindenkor „így”.
Nehéz volna ez ellen akármit is szólani. Ugyan mi egyéb mondanivalója lehet emberfiának Isten számára, mint a dicsőítés, a gyónás és a köszönet szavai? Akármilyen elevenű ész, akármekkora kifejezésbeli ügyesség csak ezeket a lehetőségeket módosíthatja és ismételheti. Ti így imádkozzatok, mondotta Jézus, és azt is hozzátette: így, mert úgysem tudnátok egyébképpen. Ha más volna az imádságotokban, már nem volna az igazán imádság. És mert nem imádkozás volna, csak egyfajta másegyéb lehetne: káromlás. Ne erőlködjetek tehát, hanem nyugodjatok meg bizalommal, és így imádkozzatok, ahogy én is most; fületek hallatára az Atyához imádkozom.
A kifejezések olyan bámulatosan egyszerűek és átlátszóak. Nincs rajtuk semmi megmagyarázni való. Atyánk vagy. Dicsérünk téged. Kérünk, mint Atyánkat. Megvalljuk, méltatlanok módjára kérünk, és köszönjük, hogy mégis szóba állsz velünk. Ez az Úr Jézus Krisztus imádságának rövid foglalata.
De valamit ne felejtsünk el hangsúlyozni mégis. Ti így imádkozzatok – ez az Úr Jézus Krisztus egyik rendelkezése. Van neki másik is: a ti egész életetek legyen imádság. Ti így imádkozzatok – az egész életetekkel, ne csak a szátokkal. Ezt tudva megváltozik a Miatyánk jelentősége. Szájjal elmondható, gépiesen lehadarható mondókából nagyszerű értelmű életrendezővé és szabályozóvá jelentékenykedik. Összeteszi az ember a kezét, ajkai megmozdulnak, nyelve járni kezd, és ettől kezdve az egész mám és teljes holnapom alá kívánkozik ennek a mindennél hitelesebb katonamértéknek, mely Isten színe előtt igazságosan megméri és megmutatja: imádta-e az életem Istent? Dicsérte-e, kérte-e, kérlelte-e, hálálta-e vajon.
Így imádkozzatok; mérték alá állva.


484. dicséret: Mi Atyánk, ő kegyes Isten…
https://soundcloud.com/reformatusegyhaz/mi-atyank-o-kegyes-isten?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing